dinsdag 19 juni 2018

Bericht 17


Vorige week deed ik samen met collega Dirk-Jan Kortschot aka De Hoedenmaker de beoordeling van de derdejaars voor de vakken textielvormgeving en hoeden maken. En druk zijn ze geweest, de twaalf leerlingen die de opleiding ‘creatief vakman textiel’ volgen op SintLucas in Boxtel. De opdracht bestond uit het ontwikkelen van een textielcollectie en het maken van een hoed naar aanleiding van die collectie. Natuurlijk was er de gebruikelijke spanning bij de leerlingen. Heel logisch is als je je werk moet presenteren op een professionele manier.

Feedback geven en krijgen is een onderdeel van het programma en mij viel weer eens op hoe duidelijk ze dat naar elkaar deden als er een presentatie was geweest. Altijd vanuit een opbouwende en positieve gedachte.  Als dat is gebeurd,  kan de docent zijn mening zeggen en die is vaak een vervolg op de opmerkingen die al gegeven zijn.

Voor mij was het een groot feest om de afgelopen twee periodes aan deze klas les te geven. Textiel is uiteindelijk mijn grote liefde, meer nog dan mode heb ik de laatste jaren gemerkt. Ik had mooie, heldere en soms indringende gesprekken met ze tijdens het proces. De energie die er op bepaald momenten in het klaslokaal hing,  was aanstekelijk en vandaaruit ontstonden prachtige producten.
Inspirerend was het zeker, en niet alleen voor hen!

Zo ontwierp Laura Knüwer vanuit het modelabel ‘Min Wu’ een collectie waarbij kleurverloop en insnijdingen de uitgangspunten waren. Dit resulteerde in een hoed gemaakt van een plaat beschilderd foam die door insnijdingen en een 
draaiing de uiteindelijke vorm kreeg.
De collectie ‘Plato’s Atlantis’ van Alexander McQueen uit 2010 was voor Eveline van Dael het uitgangspunt om een collectie te ontwerpen waarin pailletten een grote hoofdrol spelen.

Lotte Kuilboer ontwierp voor het modelabel ‘Rodarte’ de collectie ‘QingTing’ waarbij vleugels van de libelle het uitgangpunt waren. Ze liet een vleugel laseren en plaatste deze op een ‘oog’ wat een bijzondere hoed opleverde.
Als verrassing kreeg ik van haar een kleine libellevleugel die ze ook als proef  had laten maken en die ik erg mooi vind. De vleugel hangt nu voor het raam van mijn werkkamer.

Een mooi aandenken aan een prachtige tijd waar ik erg van heb genoten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bericht 17

Vorige week deed ik samen met collega Dirk-Jan Kortschot aka De Hoedenmaker de beoordeling van de derdejaars voor de vakken textielvorm...