maandag 16 maart 2015

Ingezonden brief


Gisteren las ik het DeLux magazine van het NRC/Handelsblad. 
Dit keer was de Gastredacteur ontwerper Agnès B.
Na het lezen van deze editie schreef ik de volgende ingezonden brief naar de redactie.

Provocatie

Allereerst een compliment voor jullie om Agnès Troublé te vragen als gastredacteur voor de DeLuxe editie van het NRC/Handelsblad

Uit het mooie interview met haar blijkt dat ze naast een ontwerper die prachtigedraagbare kleding ontwerpt ook een sterke mening heeft over obsceniteiten die plaats vinden in de modewereld en die een reactie kunnen veroorzaken in de samenleving. Haar voorbeeld van 1500 euro voor een tas, ‘en dat is voor veel mensen een maandsalaris’, vind ik een helder sein aan deze wereld. In het interview vervolgt Agnès Troublé haar uitspraak: 'Dat soort dingen laat mensen alleen maar dromen, en dat is gevaarlijk, want die dromen zijn onrealistisch. Het is pure provocatie. Het verbaast me niets dat jonge mensen auto's in de fik steken.
Twee pagina’s na dat interview zie ik een bladzijde over tassen met prijzen die beginnen bij 245 euro (Agnès b) en eindigen bij 5300 euro. Nu kun je natuurlijk zeggendaarmee laten we zien hoe de werkelijkheid in elkaar zit, maar dat lijkt mij persoonlijk een wat zwakke opvatting. Waarom geen uitgave gemaakt waarin de visie van gastredacteur/ ontwerper Agnès Troublé in zijn totaliteit in doorklinkt? Wat had ik graag een editie gezien met draagbare en betaalbare kleding, goed van kwaliteit en stijl, precies zoals haar kleding is, en zoals ik (en velen met mij) die graag dragen. Ook ik draag al jaren haar vest van sweatstof met drukknopen en haar gestreepte t-shirts. En niet te vergeten dat prachtige overhemd van bloemenstof dat ik jaren geleden kocht en graag 's zomers aanheb in een warm land of naar een feest, en waarover ik nog steeds complimenten krijg.

Niet alle lezers van NRC/Handelsblad zijn zo gefortuneerd dat ze de kleding en accessoires die jullie laten zien, kunnen betalen. Het blijven dromen voor het grootste deel van de bevolking. Gevaarlijke dromen, ik ben het daarin volledig met Agnès Troublé eens. Voor goede producten moet betaald worden, maar de 'Chanel zonnebril van acetaat met parels, prijs op aanvraag', een paar bladzijden verder, is een vorm van provocatie waar zij zich juist tegen verzet, en die had nu net niet in dit nummer opgenomen mogen worden.

Jan ter Heide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bericht 17

Vorige week deed ik samen met collega Dirk-Jan Kortschot aka De Hoedenmaker de beoordeling van de derdejaars voor de vakken textielvorm...